Engelli Öğrenci Birimi Sıkça Sorulan Sorular

1- Yüksek lisans ve Doktora Programlarında engelli öğrenci kontenjanı var mıdır?

Engeli bulunan öğrenciler sadece tezli yüksek lisans programları için özel şartlı öğrenci kontenjanından faydalanabilmekte olup kontenjan her yarıyıl “iki” öğrenci ile sınırlıdır. Özel şartlı öğrenci başvuruları başvuru takviminde belirlenen süre içinde “Özel Şartlı Öğrenci Başvuru Formu” ile alınır.

Engelli öğrenci adayları, Engelli, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik’in 3. Maddesi uyarınca çalışma güçlerinin en az %40’ından yoksun olduklarını Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirmek zorundadır.

Özel Şartlı Öğrenci kabulü ve başarı değerlendirmesi:

  • ALES notunun %50’si,
  • Mezuniyet notunun %50’si dikkate alınarak EABD/EASD başkanlığının değerlendirmesi ve EYK kararı ile gerçekleşir.

2- Engelli öğrencilere ders muafiyeti uygulanmakta mıdır?

Ders muafiyeti uygulaması bulunmamakta olup, 08/10/2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul karar uyarınca engelli öğrencilerin başvurmaları halinde öğrenciye varsa başvurdukları dersin eşdeğerinin verilmesinin sağlanmasına, bunun sağlanamaması durumunda ise ders programının bu konuda gelişen program ve teknik kullanılarak öğrenciye uyarlanması gerekmektedir.

3-Üniversitenizde öğrenim gören engelli öğrencilere herhangi bir burs sağlanmakta mıdır?

İhtiyaç içerisinde olduğu tespit edilen engelli öğrencilerimizin üniversitemiz ve diğer STK burs imkânlarından yararlanmaları ve üniversitemizde kısmi zamanlı çalışmaları sağlanmaktadır.

4)Erasmus+ Değişim Programına başvuran engelli öğrenci ve personele sunulan olanaklar nelerdir?

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ERASMUS+ DEĞİŞİM PROGRAMI ENGELLİ PERSONEL VE ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ

 

Erasmus+ Değişim Programına katılmak isteyen öğrencilerimize ve personellerimize, başvuru, seçim ve değişim süreci içinde Sakarya Üniversitesi Dış İlişikliler Şube Müdürlüğü bünyesinde ihtiyaçları doğrultusunda destek hizmeti verilmektedir. Başvuru süreci içinde öğrencilerimizin ve personellerimizin başvuru panelinde belirttikleri engel, sağlık durumları değerlendirilerek, kendileri ile ofisimiz tarafından özel olarak iletişime geçilir, her bir yararlanıcı için başvuru ve seçim sürecinin önceki iyileştirme faaliyetlerimiz değerlendirilir, yeniden planlanır ve özellikli olarak bilgilendirmeler yapılır. Erasmus+ Değişim Programı başvurusunda bulunan her bir engelli öğrencimiz,  hak edeceği nihai puan üzerinden +10 puan olarak değerlendirmeye alınır.  Erasmus+ Değişim Programı faaliyetlerinden yararlanmak isteyen ve sınava girecek engelli öğrenci ve personellerimiz için özel ihtiyaçları doğrultusunda talebi üzerine, gerek duyulduğu takdirde yeterli gözetmen eşliğinde ayrı bir sınav salonu ayarlanır.

Erasmus+ Değişim Programı kapsamında faaliyetini gerçekleştirecek olan engelli öğrenci ve personellerimiz, Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Ulusal Ajans tarafından desteklendikleri standart hibelerine ek olarak özel ihtiyaçlarına yardımcı olmak üzere ilave hibe verilebilmektedir.

Engelli öğrenci ve personele fazla hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurulu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulur.  İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün içerinde yapılır. İlave hibe talebi başvuru formları, Merkezin internet sitesinde yayımlanmaktadır.

İlave hibe talebi başvuru formuna, engelliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri veren 3 aydan eski olmayacak şekilde doktor raporu veya engelli kartının örneği eklenir. Ayrıca öğrencimizin ve personelimizin değişim faaliyetinde bulunacağı yükseköğretim kurumuna, misafir edeceği öğrenci ve personelin bilgilendirilmesi yapılır ve bunun bilgisi de başvuru formuna eklenir. Değişim faaliyetinden bulunacak yükseköğretim kurumunun kendileri için sağlanabileceği iyileştirme faaliyetlerinin bilgilendirilmesi öğrenci ve personellerimize yapılır ve bu şekilde karşılıklı olarak anlaşma sağlanır.

Merkez har bir başvuruyu özel olarak değerlendirir ve ilave hibe verilip, verilmeyeceğini, verilebilecekse uygun hibe miktarını kararlaştırır. Ayrıca gerek duyulursa talep edilen hibe miktarında artış da yapabilir. Engelli öğrenci ve personele verilen nihai ek hibe, yapılan harcamanın gerçekleştirme tutarı olarak değerlendirilir ve bunun için; faaliyet sonunda verilen nihai ek hibenin kullanımına ilişkin faturalar temin edilir ve olası kontrollerde ibraz edilmek için dosyada saklanır. Faturalanmayan harcamalar engel durumu için dahi olsa uygun kabul edilemez.